Dr Norman SkinCare Nano E

Nano E Facial
KELEBIHAN VITAMIN E KEPADA KESIHATAN KULIT

Vitamin Untuk Kecantikan Dan Keremajaan Kulit

Kulit adalah organ terbesar dalam tubuh kita.
Keperluan nutrisi sel-sel kulit adalah sama seperti organ-organ dalaman yang lain. Diantara nutrisi yang penting kepada kesihatan kulit adalah vitamin E.
Vitamin E adalah vitamin larut lemak yang terdiri daripada dua jenis iaitu tokoferol dan tokotrienol. Sumber utama vitamin E adalah daripada ikan, minyak zaitun, minyak kelapa sawit kekacang dan mentega. Vitamin E jenis tokotrienol adalah anti oksidan yang kuat untuk melindungi kulit daripada kesan radikal bebas daripada cahaya matahari.

Kajian terbaru menunjukkan tokotrienol mempunyai kekuatan anti oksidan sehingga 40 kali ganda lebih kuasanya berbanding jenis tokoferol. Sumber tokotrienol yang paling mudah adalah minyak kelapa sawit.

Agen Anti Penuaan
Tokotrienol mempunyai zarah sangat halus dan membolehkan ianya terus meresap dengan cepat ke dalam kulit dan berkumpul sehingga pada kedalaman lima mikron dan menjaga sel-sel kulit dari kerosakan akibat radikal bebas dari matahari dan persekitaran. Kulit yang disapu dengan tokotrienol didapati mempunyai kepekatan vitamin E tujuh hingga 30 kali ganda lebih tinggi berbanding kulit yang tidak dirawat.

Dengan menggunakan produk yang mengandungi kandungan vitamin E tokotrienol yang tinggi dapat membantu kulit mendapat bekalan vitamin E secukupnya untuk menjaga kesihatan kulit dan mencegah penuaan kulit secara umumya.

Berdasarkan kajian saintifik, tokotrienol melindungi membran sel-sel kulit, enzim dalam sel-sel kulit dan DNA dalam sel-sel kulit. Kelebihannya kerana ia mampu menembusi dinding atau membran sel-sel kulit sehingga ke bahagian nukleus dan DNA.

Dengan kuasa anti oksidan tokotrienol 60 kali ganda lebih tinggi daripada tokoferol maka kesan kerosakan akibat cahaya matahari ini akan terkawal. Oleh itu ia mencegah penuaan kulit lebih awal dan mengekalkan awet muda.

Agen Anti Kedutan
Tokotrienol juga menggerakkan sel-sel yang menghasilkan kolagen yang dipanggil sebagai ‘fibroblast’. Oleh itu ia mempunyai peranan sebagai bahan yang penting untuk memperbaiki sel-sel kulit yang rosak dan juga merawat luka pada kulit dengan lebih baikKolagen jenis 1 adalah amat penting untuk menjaga keanjalan lapisan dermis kulit yang mengekalkan keremajaan kulit seseorang. Dalam proses penuaan kulit biasa, kolagen jenis 1 ini akan berkurangan dan bahan MMP (matrix metallo-proteinanses) yang menguraikan kolagen akan bertambah. Akhirnya ia menyebabkan terjadinya kedutan kulit. Dalam satu kajian yang dilakukan oleh USM mendapati tokotrienol ini meningkatkan penghasilan bahan PICP (pro-collagen type 1-C peptide).

Oleh itu ia akan meningkatkan penghasilan semula kolagen jenis 1 dan mampu mengurangkan masalah kedutan kulit akibat proses penuaan.
Pelindungan Matahari
Tokotrinol adalah 40 hingga 60 kali lebih tinggi kuasa anti oksidannya berbanding vitamin E jenis tokoferol mencegah kerosakan akibat peroksidasi lipid (lemak). Tokotrinol akan berkumpul dibahagian paling atas kulit iaitu ‘stratum korneum’ dan ia bertindak sebagai pelindung pertama dari kerosakan radikal bebas daripada cahaya ultra ungu (UV) matahari yang menyebabkan kulit menjadi berkedut dan mendapat masalah pigmentasi. Tokotrinol mempunyai nilai ‘Radical Skin Factor’ (RSF) sebanyak 4.15 , oleh itu ia mengurangkan dengan banyak jumlah radikal bebas dalam kulit akibat pendedahan kepada sinar UVA dan UVB cahaya matahari

Agen Pencerahan Kulit
Kajian sains yang dijalankan di Singapura yang telah dilaporkan dalam jurnal perubatan Pigment Cell & Melanoma Research telah menunjukkan bahawa tokotrinol ini mempunyai kesan memutihkan kulit dengan kuasanya yang lebih tinggi sehingga 150 kali ganda berbanding bahan seperti asid kojik, arbutin dan sodium lactate. Kajian tersebut mendapati tokotrinol mempunyai sifat menghalang aktiviti ‘enzim tirosinase’ yang menjadi punca kepada penghasilan bahan ‘melanin’ yang menjadi punca kepada kulit mendapat masalah pigmentasi. Secara khususnya tokotrinol dari isomer gamma dan delta yang mempunyai sifat
ini. Kajian juga membuat kesimpulan bahawa tokotrinol boleh mencegah kanser kulit jenis melanoma.

Membantu mengurangkan parut
Dalam satu kajian terbaru yang dijalankan di Ohio State University mengkaji kesan tokotrinol mengurangkan parut akibat pembedahan. Hasil rumusan kajian ini mendapati tokotrinol mempunyai potensi besar untuk mengurangkan masalah parut hypertrofi dan keloid dengan cara mengawal kadar keradangan luka pembedahan tersebut.
Kajian di universiti yang sama juga dibuat keatas luka akibat melecur.

Apabila tokotrinol disapu pada luka melecur ini maka didapati parut yang terhasil akibat melecur ini lebih baik dan tidak mendapat masalah parut besar atau keloid.

Agen Kelembapan Kulit
Tokotrinol mengurangkan kehilangan air daripada kulit dan meningkatkan fungsi perlindungan kulit. Menurut kajian, tokotrinol jika dicampurkan dengan bahan lain seperti lendir aloe vera boleh meningkatkan kelembapan kulit dan mengekalkan keanjalannya. Dengan mengekalkan hidrasi atau kelembapan kulit, maka tekstur kulit secara amnya juga akan bertambah baik.

Mengamalkan penggunaan produk-produk asli dengan kajian sains yang kukuh akan membantu kita mendapatkan hasil yang lebih baik untuk kesihatan dan kecantikan kulit untuk jangkamasa panjang.

Dr Norman Mohd Norawi
MBBS, MSc(UCSI), FAGE
PM us directly or WhatsApp 

 Klik je ↪ Wasap 0126694148 NanoE Dr Norman
Lulus KKM


Maklumat Selanjutnya
Klik ↪ Dr Norman Clinic Cawangan Shah Alam

Comments

 1. asyik dgr Dr Murad je...jom sokong produk tempatan..

  ReplyDelete
 2. sy igt model gmbr atas tu hanis zalikha hehehe

  ReplyDelete
 3. Mama suka semua anti Tu.. seronok kalau muka cantik, Tampa cela Dan kedut kan

  ReplyDelete
 4. Kenal Dr Norman ni..adik dia kwn JM..Doktor jgk :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dr Noraida ya..Jom lah join group
   ADO program anti diabetes&obesity
   percuma je kat telegram

   Dr Norman&Rakan2
   yg akan consult kita
   mengenai cara pemakanan yg sihat

   Delete

Post a Comment

Bertugas Di
Klinik Metro Medics Section 26 Shah Alam (Misi Lynn)
Tel No :- 03-51915193 (Klinik)
0126694148 (whatsapp)

Sebarang Pertanyaan Hubungi Cik Lynn

Jom Sembang Santai
Terima Kasih Berkunjung
#Gctea
#SFtea
#SFVco
#SFStevia
#MineralifeTERIMA KASIH SINGGAH DI SINI...
لا إله إلا الله محمد رسول الله
LA ILA HA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH.
Tiada Tuhan Melainkan Allah; Muhammad Itu Pesuruh Allah.


ILMU PANDUAN HIDUP
ILMU PELITA HATI
MENCARI KEBAHAGIAN HIDUP
JAGALAH KESIHATAN SEIKHLAS HATI

Popular posts from this blog

KLINIK METRO MEDICS