PENYAKIT DIABETES BOLEH PULIH?

Seminar Kesihatan
Anti Diabetes & Obesiti (ADO)



Sucralose ni pemanis sintetik...
di buat daripada gula pasir biasa yg di olah molekulnya dengan
menggantikan 3 hydrogen dgn klorin..
ia masih di anggap sbg pemanis gantian sintetik yg selamat..
terdapat beberapa kajian yg menunjukkan ia ada kesan merosakkan
bakteria baik dlm usus dan boleh menyebabkan kanser...
tapi berbanding GULA pasir... ia lebih baik..
Credit Dr Norman

Kenali GULA
racun dalam tubuh
Di Seminar Dr Norman penerangan
cara pemakanan yang benar akan di kongsikan
untuk kita semua.

Di JB , Dr Malinda ( Pakar dlm IF )
( Berpuasa secara IF )
akan bersama kita nanti.
In sya allah


Bagi yang terlepas Seminar kesihatan bersama
Dr Norman dan rakan-rakan
Anda dijemput hadir beramai-ramai
Seminar adalah percuma

Yang paling hampir 22hb sept 2019 di kuantan
Jom !!
Jom !!



DR WAN NOORASMARA

Crew ADO



DJ HALIM OTHMAN




LIKE&SHARE
https://www.facebook.com/antidiabetesandobesity/

It's true.
Malaysian terancam!!!
Kesedaran,
dalam buku PT3 pun di highlight kan.

OBESITI!!!!

Anak muda ambillah pemakanan yang sihat!!


PENYAKIT DIABETES BOLEH PULIH?

Penyakit diabetes selalunya kita sangka tidak boleh pulih (irrevesible) dan pesakit yang menghidapi diabetes perlu makan ubat seumur hidup mereka dan perlu mengambil suntikan insulin selepas ubat-ubatan yang diberikan tidak lagi berkesan. Itulah yang kita di beritahu dan yang kita sangka selama ini...

ADAKAH STATEMENT INI BENAR??

Merujuk kepada literature perubatan di dalam jurnal, sebenarnya penyakit diabetes boleh pulih atau di balikkan (reversible)
Berdasarkan kajian terkini penyakit diabetes mellitus sebenarnya boleh pulih sepenuhnya!!
Merujuk kepada satu review yang di tulis dalam jurnal perubatan The Nutrient pada April 2019 yang bertajuk:
"Reversing Type 2 Diabetes : A Narrative Review of the Evidence" jelas membuat kesimpulan hasil analisa kajian-kajian terkini menunjukkan jelas bahawa Diebetes Mellitus boleh di pulihkan.
Dalam artikel ini di buat perbandingan di antara kaedah yang di tulis dalam jurnal seperti:

=> Pembedahan Bariatrik Usus (RYGB & SLEEVE)
=>Pemakanan Rendah Kalori
=>Pemakanan Rendah karbohidrat

Kesimpulan daripada analisa kajian-kajian ini jelas menunjukkan bahawa kaedah mengurangkan kalori adalah yang paling kurang berkesan dan kaedah mengurangkan karbohidrat adalah lebih baik. Dalam kajian ini juga menunjukkan bahawa kaedah pembedahan bariatrik memberikan kesan yang lebih lama.
Yang perlu kita faham adalah kaedah pembedahan itu sebenarnya adalah kaedah 'berpuasa secara paksa' iaitu pembedahan tersebut mengecilkan 'perut' dan 'membuat laluan pintasan usus' yang secara tidak lansung menjadikan seseorang makan sedikit seperti berpuasa secara berterusan.
Kesimpulan yang saya boleh buat daripada artikel kajian review ini sebenarnya...
kita boleh memulihkan diabetes dan menurunkan berat badan ini dengan dua kaedah utama iaitu:

1. Berpuasa Berkala (Intermittent Fasting)
2. Pemakanan Rendah Karbohidrat dan Tinggi Lemak (LCHF)

Kedua-dua kaedah ini sebenarnya merawat diabetes & obesiti dan memulihkannya kepada punca asasnya iaitu dengan :
👉mengurangkan glukosa darah dengan mengurangkan sumber glukosa tersebut iaitu karbohidrat dan menggantikannya dengan pengambilan lemak sihat yang akan memberikan sumber tenaga alternatif iaitu asid lemak dan jasad keton yang akan membekalkan tenaga terus ke dalam sel-sel tubuh tanpa memerlukan insulin untuk masuk ke dalam sel-sel tubuh. Ini akan membantu pemulihan masalah rintangan insulin (insulin resistance) dan seterusnya merawat kepada punca diabetes yang sebenarnya.
Membakar tenaga simpanan lemak tenaga yang selama ini terkumpul dalam sel-sel lemak dengan menukar sistem tubuh kepada sistem membakar lemak iaitu KETOSIS yang ini akan berlaku dengan puasa berkala tadi. Berpuasa adalah kaedah yang sangat ampuh untuk merawat penyakit dan memulihkan diabetes secara yang betul. Ketosis juga akan menjadi lebih efektif jika kita mengurangkan pengambilan karbohidrat ke tahap minima iaitu kaedah yang dipanggil Ketogenik Diet.
Pemahaman kaedah memulihkan diabetes dan menurunkan berat badan dengan kaedah pemakanan yang betul inilah yang akan di ajar secara lebih mendalam dalam program ADO Dr Norman yang memberikan seminar kesihatan secara percuma kepada masyarakat..Insyaallah

Comments

  1. ketogenik diet mmg efektik utk kawal diabetes...tapi side effect dia yg menakutkan...too much pressure on liver and kidney...wallahuálam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak diet cara yang efektif mudah je
      cut sugar,
      gula punca obesiti yang ramai org
      tak tahu,selain penyakit diabetes.

      Delete
  2. menarik jgk seminar gini... dpt bantu yg ada masalah ini atau untuk ingatan dan ilmu pengetahuan

    ReplyDelete
  3. Terimakasih kak, atas informasinya.

    ReplyDelete
  4. Setiap penyakit Ada ubatnya kecuali Mari.. good sharing tqfor ilmu

    ReplyDelete
  5. setiap penyakit tu pasti ada penawarnya kecuali mati...

    ReplyDelete

Post a Comment

Bertugas Di
Klinik Metro Medics Section 26 Shah Alam (Misi Lynn)
Tel No :- 03-51915193 (Klinik)
0126694148 (whatsapp)

Sebarang Pertanyaan Hubungi Cik Lynn

Jom Sembang Santai
Terima Kasih Berkunjung
#Gctea
#SFtea
#SFVco
#SFStevia
#Mineralife



TERIMA KASIH SINGGAH DI SINI...
لا إله إلا الله محمد رسول الله
LA ILA HA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH.
Tiada Tuhan Melainkan Allah; Muhammad Itu Pesuruh Allah.


ILMU PANDUAN HIDUP
ILMU PELITA HATI
MENCARI KEBAHAGIAN HIDUP
JAGALAH KESIHATAN SEIKHLAS HATI

Popular posts from this blog

KLINIK METRO MEDICS