Cara pengambilan suhoor cereal granola dengan betul
![]() |
***Mengapa semasa bersahur kita
digalakkan memilih makanan yang mempunyai Glicemix Index yang rendah***
Apabila kita makan makanan yang mempunyai GI tinggi,
kadar kenaikan paras glukosa dalam darah yang pantas akan menyebabkan paras
glukosa memuncak. Insulin akan dirembeskan sebagai tindakbalas tubuh kerana
paras gula yang memuncak untuk menurunkan paras glukosa ini dengan segera.
Tubuh manusia tidak sepatutnya mempunyai paras gula yang terlalu tinggi dalam
darah. Hanya sebahagian dapat digunakan sebagai
tenaga dan selebihnya akan disimpan sebagai lemak. Lemak yang tersimpan tidak
akan digunakan sebagai sumber tenaga utama. Tubuh akan mula merasa lapar semula
apabila paras gula turun mendadak dan ini menyebabkan rasa lapar yang
berulang-ulang walaupun baru makan beberapa jam sebelumnya.
Dari situ keadaan menjadi
bertambah buruk lagi kerana apabila paras glukosa ini turun ia akan menyebabkan
kita mula lapar semula. Rasa lapar atau craving ini amat cepat dirasakan
selepas makan makanan yang mempunyai indeks glisemik tinggi dan proses ini
seperti suatu ‘kitaran kejam’ (vicious cycle) yang menjadikan seseorang itu
banyak makan tetapi sentiasa berasa lapar.
Suhoor Cereal Granola adlh
makanan yg mempunyai GI yg rendah kerana kandungan Oat, Bijirin, Beras Perang,
Kurma, dan Chia Seed selain multivitamin & mineral.
❗️Nasi putih
mempunyai Glicemix Index yang tinggi❗️
↓ Petikan blog Dr. Norman Norawi Menarik lagi Di ⇨ SINI |
![]() |
↷↷↷ |
![]() |
Notis Makluman Perpindahan Pejabat Operasi
|
Granola semakin popular sekarang..memang sedap dan berkhasiat
ReplyDeleteselamat berpuasa fidah..
Deleteya,sambutan yg mengalakkan
alhamdulillah
selamat berpuasa.ucing singgah sini.(^_^).
ReplyDeleteselamat berpuasa kembali
Delete