Jus Betik Untuk Pesakit Denggi


 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalammualaikum

JUS BETIK UNTUK PESAKIT DEMAM DENGGI


Amalkan pengambilan jus sekali sehari untuk 3 hari berturut-turut sahaja.

Anda,digalakkan mendapatkan nasihat Doktor sebelum memberi jus daun betik kepada kanak-kanak yang berusia 13 tahun dan kebawah.

Pengambilan jus daun betik adalah rawatan sampingan dan bukan rawatan khas untuk
pesakit demam denggi.

CARA-CARA PENYEDIAAN JUS BETIK.

1.                  Sediakan tempat untuk menyediakan jus daun betik yang bersih
2.                  Ambil 2 helai daun betik matang dan buang tangkai daun.Basuh daun dengan air bersih yang               mengalir.
3.                  Rendamkan daun dalam bekas berisi air untuk 15 minit.
4.                  Bilas daun dengan air bersih sekali lagi.
5.                  Tos / keringkan daun untuk menyingkirkan air bilasan.
6.                  Potong daun sehingga menjadi kepingan yang kecil.
7.                  Kisar daun dalam mesin pengisar jus tanpa tambah air atau ditumbuk sehingga halus.
8.                  Jus daun betik yang telah disiap , ditapis untuk asingkan jusnya
9.                  Dua helai daun betik dapat menghasilkan sebanyak 30ml atau dua sudu besar.
10.              Tuang jus ke dalam sudu dan minum sebanyak 2 sudu makan.


P/s :- Daun Betik rasanya agak pahit sedikit,kalau buat kerabu campur dengan kerang pun sedap.

Comments

  1. yes saya pernah dengar tentang ini tapi untuk sementara saya lebih kepada sup ketam sebab terbukti mujarab

    ReplyDelete
    Replies
    1. sup ketam mmg terbaik...
      kalau demam elok mkn...cepat sembuh

      Delete
  2. Ada jugak dengar ni tapi xpernah jumpa patient yang amalkan ni lagi.
    Nak le juga tau effective ke x in real..

    ReplyDelete
  3. Info yang sangat berguna... Terima kasih atas perkongsian...

    ReplyDelete
  4. Jus betik ni lebih baik dari buat sendiri kan. Klu buat sendiri ikut petua dulu2 mmg tak terminum.. pahit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. campur dgn pucuk kadok kalau tak nak pahit..

      Delete

Post a Comment

Bertugas Di
Klinik Metro Medics Section 26 Shah Alam (Misi Lynn)
Tel No :- 03-51915193 (Klinik) / 0126694148 (whatsapp)
Fax No :-03-51032611
Sebarang Pertanyaan Mengenai Ubat-ubatan
Dan Percutian Saya Boleh bantu anda...
Juga Berkongsi Maklumat Yang Terkini
Stokis Berdaftar Di Rashwealth Group - RS119896
SSM:- SA0392778-K

TERIMA KASIH SINGGAH DI SINI...
لا إله إلا الله محمد رسول الله
LA ILA HA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULULLAH.
Tiada Tuhan Melainkan Allah; Muhammad Itu Pesuruh Allah.

ILMU PANDUAN HIDUP
ILMU ITU PELITA HATI
MENCARI KEBAHAGIAN HIDUP
BERNIAGALAH SEIKHLAS HATI

Popular posts from this blog